Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου 28-5-2024

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο Δήμος Ιεράπετρας πραγματοποίησαν χθες, Δευτέρα 27 Μαΐου, ενημερωτική εσπερίδα  στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα, με θέμα «Παρουσίαση των μελετών από τους αναδόχους για τη νήσο Χρυσή».

Ξεκινώντας την εκδήλωση, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με εισηγητή και συντονιστή του έργου τον κ. Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγο, Ορνιθολόγο), παρουσίασε τη μελέτη «Η πανίδα και το χερσαίο οικοσύστημα της νήσου Χρυσή», η οποία έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Ακολούθησε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, για το οποίο η κ. Χριστίνη Φουρναράκη (Βιολόγος - Επιστημονική υπεύθυνη του έργου) παρουσίασε τη μελέτη με τίτλο «Χλωρίδα της νήσου Χρυσή: Αξιολόγηση και διατήρηση», η οποία έχει ολοκληρώσει την έρευνα του φυσικού της αντικειμένου και έχει επίσης παραδοθεί.

Από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η κ. Γιολάντα Κουλούρη (κύρια ερευνήτρια ΙΘΑΒΒΥΚ -  Επιστημονική υπεύθυνη του έργου) παρουσίασε τη μελέτη «Θαλάσσια περιμετρική ζώνη και λιβάδια Ποσειδωνίας στη νήσο Χρυσή», η οποία έχει ολοκληρωθεί και ήδη παρουσιαστεί.

Ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις, παρουσιάστηκε η μελέτη «Φέρουσας Ικανότητας και Σύνταξης Προτεινομένου Σχεδίου Φύλαξης – Εποπτείας των νησίδων Χρυσή και Μικρονήσι Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου» από τους ομιλητές κ. Βασίλη Σαμαριτάκη (Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο - Συντονιστή του έργου), Δρ. Ιωάννη Κόκκορη (Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο) και Δρ. Δημήτρη Σκούρα (Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών), και με φορέα υλοποίησης την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Οι δύο μελέτες, που θα αναμορφώσουν τον κανονισμό λειτουργίας της επισκεψιμότητας στο νησί, βρίσκονται στη δεύτερη φάση αναθεώρησης τους, μετά την ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης, και θα παραδοθούν στην τελική και οριστική τους μορφή τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσή, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών, αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιεράπετρας, καθώς και πλήθος κόσμου που υπέβαλλε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και κατέθεσε τις απόψεις του στην αρμόδια Επιτροπή.

 

Εικόνα