Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 29-05-2018


Την Κυριακή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου εορτασμός για την ιστορική Μάχη του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου συμμετείχε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, η οποία ως εκπρόσωπος κρατικών φορέων απηύθυνε χαιρετισμό στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας, πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας όπου νωρίτερα είχε λάβει χώρα επιμνημόσυνη δέηση.
“Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Καλώς ορίσατε στην Κρήτη.
Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα πω λίγα σύντομα λόγια για την ιστορική αυτή περιοχή που της ταιριάζει πολύ ο σημερινός μελαγχολικός καιρός. Γιατί βοηθάει όλους εμάς που παρευρισκόμαστε εδώ να στραφούμε εντός μας και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στους ανθρώπους που κατοικούν κι εργάζονται ακόμα εδώ και τους οποίους οφείλουμε να υποστηρίξουμε για να παραμείνουν και να ευημερήσουν.
Πριν από 150 και πλέον χρόνια, οι υποδουλωμένοι Κρήτες έδωσαν σε τούτο εδώ τον μαρτυρικό τόπο μία υπεράνθρωπη μάχη και, άφησαν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία ολόκληρου του σκλαβωμένου Ελληνισμού.
Στη μάχη του Λασιθίου το Μάη του 1867, οι ήρωες Κρητικοί πάλεψαν και σφαγιάστηκαν όπως και πρωθύστερα, το Νοέμβρη του προηγούμενου έτους, οι εξεγερμένοι αγωνιστές ανατινάχθηκαν στη Μονή Αρκαδίου και, 75 χρόνια αργότερα, το Μάη του 1941 στη Μάχη της Κρήτης, όταν η αεραποβατική επιχείρηση των ναζιστών οδήγησε στην καθολική κατάληψη του νησιού μας, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση του κρητικού λαού. Εξαιτίας όμως αυτών των ηρωικών μαχών και της αυταπάρνησης των ηρώων, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο βωμό τους, οι απελευθερωτικοί αγώνες κερδήθηκαν και τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας εδραιώθηκαν για το Ελληνικό κράτος και τους πολίτες του.
 
Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ξανά ότι, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Μας το υπενθυμίζει παραστατικά η ιστορικότητα του τόπου αυτού, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε άσβεστη και ζωντανή. Και όχι μόνο να τη φυλάξουμε, αλλά να μεταλαμπαδεύσουμε το συμβολισμό και την αναγκαιότητα των ιδανικών και των αξιών που φέρει ακόμα μέσα στην προσωπική και συλλογική μνήμη των κατοίκων του. Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε “ανυπότακτη κι ατρόμητη Κρητική ψυχή”.