Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ολοκλήρωση της Δράσης: «Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας» - Παραδοτέα

Ολοκλήρωση της Δράσης

«Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των  υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας»

 

 

 

Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ολοκλήρωσε (ως Διευθύνουσα Υπηρεσία) την υλοποίηση του έργου: "Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των  υφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας".

Το έργο αναφέρεται στο μέτρο Μ13Σ1602 "Μελέτες για τη χρήση των υφάλμυρων παράκτιων καρστικών πηγών" της 1ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020.

Σκοπός του έργου ήταν η αξιολόγηση για την πρόκριση της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση του νερού των τριών υφάλμυρων πηγών της Κρήτης:  Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τριών αυτών πηγών είναι ότι, παρότι εκφορτίζουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, το νερό τους υφαλμυρίζεται είτε επειδή βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, είτε επειδή είναι υποθαλάσσιες.

Στο παρελθόν έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές μελετητικές προτάσεις για την αξιοποίηση των νερών των πηγών (κυρίως της πηγής του Αλμυρού Ηρακλείου) και πολλές φορές έχουν προκληθεί συζητήσεις και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο. Στόχος του έργου δεν ήταν να εκπονηθεί ακόμα μία μελέτη αξιοποίησης των νερών των τριών πηγών, αλλά να συλλεχθούν όλες οι ήδη εκπονηθείσες μελέτες - προτάσεις αξιοποίησης, να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα, να αξιολογηθούν και τελικά να ιεραρχηθούν κατά προτεραιότητα.

Κατά την υλοποίηση του έργου, αρχικά συγκεντρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν όλες οι υπάρχουσες μελετητικές προτάσεις και στη συνέχεια, αποφασίστηκε από τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Ανάδοχο της Δράσης, να λάβει χώρα η αξιολόγηση-βαθμολόγησή τους:

(α) από ένα ευρύ πεδίο φορέων και κοινωνικών εταίρων (συμμετείχαν 20 βαθμολογητές με εκπροσώπους από Δημόσιες Υπηρεσίες-Δήμους-ΔΕΥΑ-Επιμελητήρια, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Ειδικοί Επιστήμονες, Ακαδημαϊκοί, Μελετητές κ.α.) και,

(β) λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο την οικονομική-τεχνική αλλά και, την περιβαλλοντική-κοινωνική διάσταση της κάθε μελέτης - πρότασης (πολυκριτηριακή ανάλυση).

Οι μελετητικές προτάσεις, μετά την αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων, ιεραρχήθηκαν ως εξής:

  1. Για την πηγή του Αλμυρού Αγ. Νικολάου, μοναδική πρόταση αξιοποίησης είναι αυτή της γεωτρητικής εκμετάλλευσης, που μπορεί να επεκταθεί μελλοντικά με σημαντικά αποτελέσματα.

- δεν υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις και, ως εκ τούτου, δεν υπήρξε αντικείμενο προς βαθμολόγηση

 

  1. Για την πηγή της Μαλαύρας, μοναδική πρόταση είναι η (υφιστάμενη) αξιοποίησή της με αντλήσεις προς το φράγμα Μπραμιανών και για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Καβουσίου – Παχειάς Άμμου

- δεν υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις και, ως εκ τούτου, δεν υπήρξε αντικείμενο προς βαθμολόγηση

 

  1. Για την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου αξιολογήθηκαν-βαθμολογήθηκαν πέντε (5) προτάσεις, όπως φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

 

α/α

προτεινόμενη λύση

Σύνολο μονάδων

Μέσος όρος βαθμολογίας

Τυπική απόκλιση

Συντελεστής μεταβλητότητας

1

Ανύψωση υφιστάμενου φράγματος και κατασκευή ταμιευτήρα 100 εκ. κ.μ.

1077

53,85

28,10

0,52

2

Εντοπισμός χρονικής περιόδου γλυκού νερού - άντληση και αποθήκευση σε ταμιευτήρα 21 εκ. κ.μ.

1499

74,95

25,6

0,34

3

Εντοπισμός χρονικής περιόδου γλυκού νερού και απευθείας ενίσχυση των δικτύων των ΔΕΥΑ

1757

87,85

12,0

0,14

4

Στοά υδρομάστευσης*

-

-

-

-

5

Εργοστάσιο αφαλάτωσης (41.000 κ.μ./ημέρα)

903

45,15

24,5

0,54

 

* Η λύση 4 "στοά υδρομάστευσης" δεν βαθμολογήθηκε από ικανό αριθμό (περισσότεροι από το 50%)  βαθμολογητών, γι αυτό δεν παρουσιάζεται στον πίνακα

Όλα τα στοιχεία του έργου τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, όπου υποβλήθηκαν απόψεις από διάφορους φορείς και ιδιώτες.

Τελικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου  για την πηγή του Αλμυρού Ηρακλείου είναι ότι, η Λύση 3, δηλαδή, ο εντοπισμός της χρονικής περιόδου που το νερό της πηγής είναι γλυκό και δεν έχει υφαλμυριστεί, και η άντλησή του τη χρονική αυτή περίοδο προς ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης των ΔΕΥΑ Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, υπερτερεί έναντι όλων και προκρίνεται ως βέλτιστη.

Συνημμένα θα βρείτε:

Τα παραδοτέα της Δράσης με τα Παραρτήματά τους:

i) Μελέτες και στοιχεία και

ii) Έγγραφα Δημόσιας Διαβούλευσης